HS English (B) Questions & Answers, WBCHSE

Get here the authentic English notes for the students of WBCHSE, West Bengal. Prepare these notes. Do better result. Get success.

Get here notes for HS Examination 

(New Syllabus) (WBCHSE),West 

Bengal and score an attractive 

result.


Dear students we are here with many questions and answers for you. We have tried utmost to make these answers so that you can score good marks in the HS examination. The Syllabus of English B has been changed. The questions and answers are prepared for the new syllabus. This page must provide help to the students who are going to sit for the HS Examination, (Class XII) WBCHSE. Keeping pace with the change, this page has been thoroughly updated and enriched to meet the demands of Examinees. We will try to improve and make the page more learner-friendly and beneficial to the beloved students. Actually we feel great pleasure to help the students with our sincere effort. We have thoroughly followed the West Bengal Council Higher Secondary Education and prepared these descriptive, MCQ and SAQ answers. Our effort will provide the students with much confidence. Here we have endeavoured to present the answers in an attractive way. We are serving with chapter-wise Question-answers, grammar, MCQ and SAQ. The students will feel quite easy to answer the questions (be it descriptive type question or mcq or saq or grammar) if they follow up the materials provided by us. Here the students will get enough chance to practise grammar. The words used in the answers are very simple, catchy and lucid. Our attempt has been made to make the students acquainted with the newly formed syllabus and question pattern, and above all to make them up to date. We believe that the young students of English can perceive their way in the world of a foreign tongue normally. This effort will work as a threshold of knowledge to the students. Our effort will be rewarded when it helps the students for whom it is meant. We have made this with the help and suggestion of expert subject teachers. This page will become a great move for the students as well as teachers. This website will be very popular to students. The articles are updated, rewritten and enriched to meet the demands of learners. We also appeal to the dear students and respected teachers to give suggestions to improve the quality and make it popular among our beloved students.





THE EYES HAVE IT

                                  By Ruskin Bond.


Descriptive Questions (carrying 6 marks)

Q 1: "You have an interesting face" - Who said this and to whom? When did the speaker make this remark? What was the reaction of the person spoken to?

Ans: The narrator of Ruskin Bond's short story "The Eyes Have It" said this to the girl travelling with him in the same train compartment.

          After some casual conversation with the girl the narrator turned his face from the window and pretended to look at the girl as if he could see her, remained silent for a while and made this remark.

         Being amused at this comment, the girl laughed in a clear ringing voice. She said that she was tired of listening to the people that she had a pretty face. But the narrator's compliment charmed her.


Q 2: "My voice startled her" - Who is the speaker? Who is referred to as 'her'? Why was she startled? What did she do afterward?

Ans: Here in the short story "The Eyes Have It", the narrator is the speaker.
 
         The girl accompanying the narrator in the train compartment is referred to here as 'her'.

         The girl became startled by the sudden voice of narrator as she knew that there was nobody present in the train compartment except herself.

          The girl gave a little exclamation. She said that she was unaware of presence of anyone else. She could not understand the presence of anyone because she was completely blind. So, when she heard the voice of the narrator suddenly, she was startled.


3 Q: "Then I made a mistake" - What was the mistake? How did the girl react to it?

Ans: The narrator in "The Eyes Have It" asked the girl what it was like outside. The he thought it was a mistake to ask this question. Such question might reveal his blindness.
   
          But the girl was unable to understand his blindness because she was also blond. Her next question removed all the doubt of the narrator. The wanted to know from him why he didn't look outside. The narrator pretended to observe outside landscape and asked her if she noticed the trees moving while they seem to be still. Thus the narrator continued conversation with the girl.

Q 4: "Yes, this is the best time." - Who said this? What time is referred to here? Why is it the best time?

Ans: The narrator of short story 'The Eyes Have It" said this.

          The time referred to here is the month of October.

          The girl who was the co-passenger of the narrator in the train compartment expressed her desire to go to Mussoorie, specifically in October. Listening to this the narrator remarked that October is the best time to visit the hilly areas because at the time hills are covered with wild dahlias. The sun shines pleasantly.  Roads are quiet and deserted as most of the tourists have gone already. One can have brandy sitting before logfire. So, according to the narrator October is the best time.

 Q 5: "Oh, how lucky you are. " - Who said this and to whom? Why did the speaker say this?

Ans; The girl in "The Eyes Have It " said this to the narrator when she learnt that he was going to Dehra and then to Mussoorie.

          The girl had a liking for hills specifically in October, but unfortunately she was not going there. Natural beauty charms her. Hills are covered with wild dahlias, sun is 'delicious', roads are deserted as most of the tourists have gone already. All these charmed her. She felt depressed fornot having the chance to enjoy . So she said how lucky the narrator was.





SHORT QUESTIONS (Carrying 1 mark)

1. How far did the narrator travel alone?
Ans: The narrator travelled alone upto Rohana.

2. Who would receive the blind girl at the destination?
Ans: The girl's aunt would receive her at Saharanpur.

3. Who had train compartment to himself up to Rohana?
Ans: The narrator of the story had the train compartment to himself up to Rohana.

4. Who saw the girl off at the station?
Ans: Probably the girl's parents saw her off at Rohana station.

5."You have an interesting face." - Who said this and to whom?
Ans: The narrator of the story said this to the girl.

6.  Why did the couple seem anxious?
Ans: The couple seemed very anxious because the were thinking of the girl's comfort in the train journey.

7. Why was the girl startled?
Ans: The girl was startled by the narrator's sudden voice because she did not know that there was someone present in the compartment.

8. How did the girl laugh?
Ans: The girl laughed pleasantly. Her laughing was a clear ringing laugh.

9. How did the narrator start a conversation with the girl?
Ans: The narrator started a conversation with the girl by asking if she was going all the way to Dehra.

10. What did the narrator try to hide from the girl?
Ans: The narrator of the story tried to hide his blindness from the girl.

11. What made the girl startled?
Ans: The narrator's sudden voice startled the girl.

12. Where would the girl get off from the train?
Ans: The girl would get off at Saharanpur.

13. What was the destination of the narrator?
Ans: The narrator was going to Dehra, and then to Mussoorie.

14. According to the narrator, who are formidable creatures?
Ans: According to the narrator the aunts are formidable creatures.





STRONG ROOTS:

                                 By APJ Abdul Kalam


Descriptive Questions:

1. "We lived in our ancestral house,"- Who said this? When was the house built? What kind of house was it? How did the inmates  of the house lead their lives in the house?

Ans: Dr. APJ Abdul Kalam, the author of "Strong Roots", said this.

         The house was built in the middle 19th century.
          It was a fairly pucca house, made of limestone and brick. It was situated on the Mosque Street in Rameswaram. It was about a ten-minutes walk from the famous Shiva temple.
          SPJ Abdul Kalam was born in the middle class Tamil family in Rameswaram. He lived in their ancestral house with his parents. He remembered well that Ashiamma, his dear mother, used to feed many outsiders with the family members.


2. "This is not a correct approach at all."- Who said this? What is the approach? Why is the approach not correct?

Ans: The approach refers to the manner in which people try to satisfy demonic forces in agony with prayers and offerings. People consider their agony as an expression of anger of evil forces. Jainulabdeen plays the role of a special helper in their effort to appease demonic forces.

          According to Jainulabdeen, such an approach is not correct because it is an outcome of fear-ridden vision of destiny. The correct approach is to try to find out the enemy of fulfilment within oneself.

3. Describe the daily routine of Kalam's father.

Ans: In "Strong Roots", APJ Abdul Kalam recollects his childhood life. He is really a true admirer of his father, Jainulabdeen. His father was a spirited man. He used to start his day at 4 a.m.by reading the namaz before dawn. Then he walked down to a small coconut grove which they owned. It was about four miles from their home. He would come back with about half a dozen coconuts tied and hung over his soldier. Then he used to take his breakfast. Everyday he would go to the mosque for evening prayer. Such was the daily routine of Jainulabdeen, Kalam's father.

4. How did the narrator try to hide his blindness?

Ans:The narrator was actually a blind person. He was going to Dehra and then to Mussoorie. After the entrance of a girl he suddenly started to speak to her. Her sweet and enchanting voice moved him. He began to imagine her appearance. He moved to the window and pretended to stare out of the train just like a sighted man. He behaved in such a way that the could not understand that he was originally a blind man. He talked about the outside scenery from the moving train. He described her face as 'interesting'. Thus the narrator tried to make her understand that he was not a blind man.
       
5. "Every human being is a specific element in the whole of the manifest divine Being." - Explain.
Ans: The line is taken from "Strong Roots" by APJ Abdul Kalam.
          Though Kalam's father did not have much formal education, he possessed an innate wisdom. He had the special quality to explain complex spiritual matters in very simple down-to-earth Tamil language. The spiritual concepts were about human relationship with God and the whole universe. According to him, human being is a part and a specific element within the whole universe. He is also a part of God. Jainulabdeen believed this and said this to the people who used to come to him.


Short Questions:

1. Who wrote "Strong Roots"?
Ans: APJ Abdul Kalam wrote "Strong Roots".

2. In what family was Kalam born?
Ans: Kalam was born in a middle class Tamil family.

3. Where was Kalam's family?
Kalam's family was at Rameswaram in the erstwhile Madras State.

4. What was the educational qualification of Kalam's father?
Ans: He did not have much formal education.

5. What did Kalam's father possess?
Ans: Kalam's father possessed great innate wisdom.

6. What was Kalam's ancestral house built with?
Ans: Kalam's ancestral house built with limestone and brick.

7. What did Kalam's father renounce?
Ans: Kalam's father renounced inessential comforts and luxuries.

8. How did the people of Rameswaram regard Kalam's parents?
Ans: People of Rameswaram regarded Kalam's parents as an ideal couple.

9. How was Kalam's childhood secure?/
How did Kalam descrbe his childhood?
Ans: Kalam's childhood was secure, both materially and emotionally.

10. Why was Rameswaram famous?
Ans: Rameswaram was famous for the Shiva temple.

11. What is the name of the distinguished friend of Kalam's father?
Ans: The name of the distinguished friend of Kalam's father is Pakshi Lakshmana Sastry.

12. Who was bestowed the title of Bahadur in "Strong Roots"?
Ans: One of APJ Abdul Kalam's maternal ancestors was bestowed the title of "Bahadur".

13: When did Kalam's father get up from bed?
Ans: Kalam's father got up from bed at 4 a.m.

14. Where did Kalam's father go for evening prayers?
Ans: Kalam's father went to an old mosque in their locality for evening prayers.

15. How did Kalam's mother serve food in his childhood?
Ans: Kalam's mother served him food on a banana leaf with the help of a ladle.

16. Who was the priest of Shiva Temple ?
Ans: Pakshi Lakshmana Sastry was priest of Shiva Temple.

17. How was the lineage of APJ Kalam's mother distinguished?
Ans: Kalam's mother's lineage was more distinguished because one of her ancestors was bestowed the title of 'Bahadur' by the British.


POETRY:

ON KILLING A TREE:

                                          By Gieve Patel.

Title of the poem:

The excellent poem, "On Killing a Tree" deals with a very common subject and it contains a sense of irony. It points out the tragic death of a tree. The poem shows the love for Nature. But nature is degraded by man. According to the poet, killing a tree is not an easy task. Even 'hack and chop fails to kill it. It has taken its full form for years. The main power of a tree is in the hidden roots. Roots give a tree the solid support. To kill a tree, it is to be roped and pulled out completely. Then comes the matter of seasoning it. Actually,  the title expresses the tragedy associated in killing a tree. As the title finely highlights the main theme of the poem, it is apt.
Remain updated with www.ebgtab.blogspot.com

For Scholarship – related information, Madhyamik & HS Suggestions, Madhyamik & HS English notes, Short Questions, Grammar Practice, Writings, visit www.engtab.blogspot.com


Comment in the comment box below give your opinion about our website.You can also like us in our Facebook Page for more updates.

Click here to download HS Mathmatics Suggestion 2019


We are happy to serve you. We wish your success and bright future.



We are coming soon with more questions and answers. Keep visiting www.engtab.blogspot.com






No comments:

Powered by Blogger.